A Pincészet

"A tradíció új ízei"

~

“A tradíció új ízei” – ez pincészetünk mottója, és ennek fényében álmodta meg az építész az etyeki Öreghegy lankáira a Haraszthy Pincészet épületegyüttesét.

"A tradíció új ízei"

 

Borászatunk tökéletes hely a bor és gasztronómia kedvelőinek. Kapcsolódjon ki egy pohár borral a gyönyörű táj látványa mellett.

A Haraszthy Pincészet nem csak a borról szól, hanem annál sokkal többről: kikapcsolódásról, változatos programokról, feledhetetlen élményekről.

A pincészetről

~

A borászatot 1996-ban alapítottuk és azóta is folyamatosan arra törekszünk, hogy évről évre kiváló borokat készíthessünk fogyasztóink számára. Névadónk Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított előttünk azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva dolgoztunk és ennek köszönhetően mára elmondhatjuk magunkról, hogy az etyek-budai borrégió legnagyobb földbirtokosai vagyunk.

A magyar fajták mellett foglalkozunk Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi tökéletesítésével is. Boraink legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir. Cuvée készítésekor Szürkebarát, Királyleányka és Zenit szőlőfajtákat is használunk. Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgozunk, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraink. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmazunk a borkészítés során.


2016-ban 250.000 palackot készítettünk, melyek 3 különböző borcsaládban kerülnek piacra.

Az alap – Haraszthy – borcsalád tagjai minden esetben reduktív módon készülnek. Könnyed, de jól strukturált borok. Közös jellemzőjük a primer aromagazdagság és lendületesség.

A Virtuoso borcsalád tagjai tölgyfa hordós érlelést kapnak. Testesebb, komplexebb borok. Jellemzően 1,5-2 éves korukban kerülnek a fogyasztók elé.

Fantástico borcsaládunk borai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.

Szortimentünkben megtalálhatóak argentin és kaliforniai testvérpincészeteink tételei is.

Területeink

~

A 2016-os év nagy kihívás volt számunkra, mert az Etyek – Budai Borvidékhez tartozó Válon több, mint 100 hektárnyi területet vásároltunk meg, melynek köszönhetően a régió második legnagyobb földbirtokkal rendelkező borászatává váltunk. Az organikus növekedés első jelei már most megmutatkoznak, ugyanis az idei évben jelentősen nőtt a termelésünk: a tavalyi 200.000-hez képest 2019-ben 250.000 palack bort készítünk.

A fejlődés azonban itt nem áll meg: célunk, hogy az újonnan vásárolt területeket folyamatos odafigyeléssel és munkával teljesen rendbe hozzuk: a hiányzó szőlőt pótoljuk, a régi területeket újratelepítsük, valamint új ültetvényeket hozzunk létre. Küldetésünk, hogy a nagyobb mennyiségek ellenére is a tőlünk elvárt minőséget tudjuk biztosítani.

 


A név - Haraszthy Ágoston

~

Névadónk Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított előttünk azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva dolgoztunk és ennek köszönhetően mára elmondhatjuk magunkról, hogy az etyek-budai borrégió legnagyobb földbirtokosai vagyunk.

Haraszthy Ágoston (1812-1869) izgalmas, cselekményekben bővelkedő élete nem véletlenül névadója borászatunknak. Az Újvidékhez közeli Futakon született. Jogi pályára készült, azonban hamarosan kivándorolt az Egyesült Államokba az itthoni bizonytalan politikai helyzet miatt. Először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát, más források szerint Széptájat (ma Sauk City néven ismert).

1857-ben látogatást tett a Sonoma-völgyben, ahol egyből felismervén a vidék kiváló adottságait, újabb földterületeket vásárolt. Itt 226 hektáron létesített szőlőültetvényeket, borászatát Buena Vistának keresztelte. Haraszthy hitte, hogy ezen a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban és több mint 300 szőlőfajtával tért vissza.

Grófnak és ezredesnek adta ki magát (noha nem volt született arisztokrata, de nemes és rendőrtiszt igen). Kalandor volt, tán szélhámos, megszállott, kiállhatatlan és  zseniális is egyben. Ma már úgy tartjuk számon, mint a kaliforniai szőlőkultúra atyját (“The Father of Californian Viticulture”).

Élete utolsó szakaszában cukornád ültetvényeket vásárolt Nicaraguában és rumkészítőként tevékenykedett, míg egy napon saját birtokán föl nem falták a krokodilok.

A Pincészet

~

COELHO INGEBORG

COELHO INGEBORG

Ügyvezető

icoelho@hvp.hu

+3620 982 2913

PÁZMÁNYI DÁNIEL

PÁZMÁNYI DÁNIEL

Borász

dpazmanyi@hvp.hu

+3670 330 2327

URBÁN VIVIEN

URBÁN VIVIEN

Borász

vurban@hvp.hu

KOLLAI SÁNDOR

KOLLAI SÁNDOR

Szőlész

skollai@hvp.hu

+3670 332 3772

NAGY MIHÁLY

NAGY MIHÁLY

Értékesítés és sommelier

mnagy@hvp.hu

+3670 777 5051

DÁVID DÁNIEL

DÁVID DÁNIEL

Értékesítés

ddavid@hvp.hu

+3670 458 9183

HORVÁTH ERZSÉBET

HORVÁTH ERZSÉBET

Key account manager

ehorvath@hvp.hu

+3670 684 5903

KEREKES NÓRA

KEREKES NÓRA

Marketing Manager

nkerekes@hvp.hu

+3670 902 4342

SZABÓ ZSIGMOND

SZABÓ ZSIGMOND

Étterem, rendezvények

zspszabo@hvp.hu

+36 20 464 0713

SZURMAY MÁTÉ

SZURMAY MÁTÉ

Restaurant Manager

mszurmay@hvp.hu

+3620 997 1289

DIEGO OMAR BAUTISTA

DIEGO OMAR BAUTISTA

Séf

diegobautista@hvp.hu

ANDREJ VADATURSKY

ANDREJ VADATURSKY

Sous Chef
Bakery & Meats

MARUSO RODRIGO

MARUSO RODRIGO

Grafikus & Designer

rmaruso@hvp.hu

+3670 774 2435

EMVA projekt

~

Kedvezményezett neve: Haraszthy Pincészet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Pályázati felhívás: VP3-4.2.1-16 Borászat termékfejlesztésének és er_forrás-hatékonyságának támogatása

Projekt címe és azonosítószáma: ’Kapacitásbővítés és minőségbiztosítás fejlesztése a piaci igények figyelembevételével’, 1844713037

Támogatás összege: 38,71 Millió Forint

Támogatás mértéke: 50%

 

Projekt tartalmának rövid bemutatása:

A fejlesztés elsősorban a kapacitásnövelést célozza, de a géppark modernizálása is cél. Ebből következően a feldolgozókapacitás növelésére koncentrálunk:

Szőlőfeldolgozás: a gépsor az alábbi elemekből fog állni: bogyózó gép, zúzó egység, cefreszivattyú gépcsoport 15 t/h teljesítménnyel, membránprés 80 hl kapacitással.

Mustkezelés: szűrőprés (8 m2, 15 hl/óra), ami az aljakat 95%-ban képes átszűrni, így minimalizálható a veszteség.

Erjesztés: az erjesztőkapacitás jelentős növelésre szorul: 6 db erjesztőtartály, ebből 4 db 100 hl fehérborerjesztő, 1 db 200 hl fehérborerjesztő, 1 db 60 hl áztató, vörösborerjesztő.

Borkezelés: nagy teljesítményű (200 hl/h) inverteres borszivattyúval hatékonyan tudjuk szűrni és fejteni a növekvő mennyiségeket.

Tárolás: szükségünk van a tárolókapacitás bővítésére is, ez 12 db 40 hl-es tartállyal megfelelően biztosítható.

Palackozás: a palackozás jelenleg alulméretezett szűrővel történik, amit szeretnénk kibővíteni a megfelelő kapacitású méretre (15 hl/h). Ehhez szükség lesz 2 db 3x30coll méretű membránszűrő házra és a hozzátartozó szűrőmembránokra, csatlakozókra, manométerekre. A palackozási technológiához szervesen csatlakozik egy kis inverteres csigaszivattyú, amivel kíméletesen és higiénikusan lehet a membránokra és a töltőbe a bort adagolni.

Címkézés: szükséges lesz a napi dátumozás, amivel az egyes palackozási tételek nyomonkövethetővé válnak.

A feldolgozó kapacitás növelésével elérjük, hogy a napi 10-12t-ról akár 25-30 t-ra növekedhet a feldolgozható szőlőmennyiség.

Elérhetjük, hogy a melléktermék feldolgozás révén (seprőszűrő) mustveszteségeink 5-10%-ról 1% alá fog csökkenni. A teljes tároló-erjesztőkapacitás 3500 HLT-re fog növekedni.

A palackozástechnikában a jelenleg alkalmazott 800 L/h teljesítményű szűrőrendszer helyett egy 1500 L/h teljesítményű szűrőrendszert üzemelünk be, amivel a palackozás sebessége kétszeresére fog nőni, továbbá a membránoknak köszönhetően kevesebb veszteséggel, nagyobb megbízhatósággal tudjuk végrehajtani a mikroszűrést.

A címkék dátumnyomásával a címkék a korai újbor palackozások előtt kinyomtathatók, nem kell a forgalombahozatali NÉBIH kódokra várni a címkék kinyomtatásával, azok utólag is nyomtathatók a kész címkére. Ezzel több héttel korábban lehet az újborokat palackozni. Az egyes palackozások nyomonkövethetővé is válnak.

A fejlesztés hatására cégünk megteremti az alapjait annak a folyamatnak, amellyel 10 éven belül az Etyek-Budai borvidék meghatározó borászatává kíván előlépni, jelentősen megerősítve a piaci pozícióját. Kihasználhatjuk a nagy és minőségi szőlőterület adta hatalmas szőlőtermesztési potenciált. Kapacitásunk 300%-al fog növekedni, feldolgozó kapacitásunk a jelenlegi 2-300%-ára fog növekedni, palackozó kapacitásunk a jelenlegi 200%-ára fog növekedni. Mindezen kapacitásbővítés hatására rövidebb határidőkkel tudjuk a megrendeléseket teljesíteni, ezáltal a versenyképességünk, jövedelmezőségünk is növekszik, hiszen az önköltség csökken, a veszteségek csökkennek, a termelés hatékonyabbá válik.

Tervezett befejezés dátuma: 2019 második fele.

 

Találjuk meg egymást!

Etyek

H-2091 Etyek, Öreghegy 3108. hrsz.

GPS Koordináták: É: 47.43826 – K: 18.74042

Budapest

H-1036 Budapest, Perc u. 8.