Szüreti jelentés 2018

2018. október 29.

Borászunk, Pázmányi Dániel összefoglalta az idei szürettel kapcsolatos fontos információkat. Fogadjátok szeretettel!

A 2018-as szüretet augusztus 2-án kezdtük az Irsai Olivér fajtával. A fajtát kizárólag az Etyek-Budai borvidéken a váli és etyeki területeinkről szüreteltük. A korai érés és a száraz, meleg idő miatt 6 nap alatt leszedtük a teljes mennyiséget.

Az évjáratra alapvetően a hosszú tenyészidő volt jellemző, a csapadékeloszlása viszonylag egyenletes volt és augusztusig nem voltak korábbi évekre jellemző hőhullámok. A hosszú mediterrán nyár és az augusztusi-szeptemberi csapadék éréskor hatalmasra hízlalta a fürtöket, ami nagy termésmennyiséget eredményezett. Augusztus végére az érés üteme lelassult és a középérésű fajták egészen szeptember második feléig szüretelhetőek maradtak.

A pezsgő alapborokat adó szőlőket (Pinot noir és Chardonnay) augusztus utolsó hetében lehetett szüretelni. Tanulva a 2017-es szüret rendkívül gyors érési tapasztalataiból, 2018-ban óvatosan és rendkívül flexibilesen kezeltük a szüreti időpontok kérdését. Több esetben fékezni kellett a szedési ütemen és tovább kint hagyni a szőlőt, hogy beérhessen.

Augusztus végén szedtük a Szürkebarátot és a Pinot noir rosé alapanyagát. A rosé alapanyag szedésénél tartottunk egy egyhetes szünetet. Érdemes volt termés-korlátozni, válogatni és várni egy hetet.

A Sauvignon blanc szedését is több ütemben szerveztük meg, a lassuló érés figyelembevételével, szeptember első, második és harmadik hetében is szedtünk Sauvignont.

A Pinot noir szedését Göböljáráson kezdtük és utána tértünk át a váli területekre. A szedés szeptember második és negyedik hete között zajlott.

A Királyleánykát korábbi tapasztalatok alapján elhalasztottuk a szüret második felére és szeptember 20-a körül szedtük.

A Chardonnay volt a legszebb minőségű alapanyag 2018-ban, egyértelműen nagy évjárat a Chardonnaynak, a szüretet szeptember második felében szerveztük több ütemben.

A saját szüreti kutatás-fejlesztés, kísérletek témakörben idén a Pinot noir áztatás-, erjesztéstechnológia spektrumának bővítésével, különös tekintettel a színanyagtartalom, színstabilizálás, komplex aromakarakter kialakításával foglalkoztunk.

Találjuk meg egymást!

Etyek

H-2091 Etyek, Öreghegy 3108. hrsz.

GPS Koordináták: É: 47.43826 – K: 18.74042

Budapest

H-1036 Budapest, Perc u. 8.

Ruha Istvánné
Engedélyezés
+36 1 413 7350