fbpx

A Pincészet

"A tradíció új ízei Etyeken"

~

“A tradíció új ízei Etyeken” – ez pincészetünk mottója, és ennek fényében álmodta meg az építész az etyeki Öreghegy lankáira a Haraszthy Pincészet épületegyüttesét.

"A tradíció új ízei Etyeken"

Etyeki borászatunk tökéletes hely a bor és gasztronómia kedvelőinek. Kapcsolódjon ki egy pohár borral a gyönyörű táj látványa mellett.

A Haraszthy Pincészet nem csak a borról szól, hanem annál sokkal többről: kikapcsolódásról, változatos programokról, feledhetetlen élményekről.

A pincészetről

~

A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítjük karakteres borainkat az Etyek-Budai Borvidéken a borász, Pázmányi Dániel vezetésével.

123 hektár területtel rendelkezünk, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borrégió második legnagyobb földbirtokosa. Területeink 7%-a Etyeken az Öreghegyen, a pincészet szomszédságában található. Innen szüreteljük Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált borainkat és a pezsgő alapbort. A fennmaradó 93% Válon található, ami nagyrészt új telepítésű szőlő, ebből a tavalyi évben 61 hektárról szüreteltünk.

A magyar fajták mellett foglalkozunk Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is. Boraink legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir. Cuvée készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használunk. Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgozunk, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraink. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmazunk a borkészítés során.2019-ben 250.000 palack bort készítettünk, melyek 3 különböző borcsaládban kerülnek piacra.

Az alap – Haraszthy – borcsalád tagjai minden esetben reduktív módon készülnek. Könnyed, de jól strukturált borok. Közös jellemzőjük a frissesség, primer aromagazdagság és lendületesség.

Fantástico borcsaládunk borai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.

Szortimentünkben megtalálhatóak argentin és kaliforniai testvérpincészeteink tételei is.

Területeink

~

A 2016-os év nagy kihívás volt számunkra, mert az Etyek – Budai Borvidékhez tartozó Válon több, mint 100 hektárnyi területet vásároltunk meg, melynek köszönhetően a régió második legnagyobb földbirtokkal rendelkező borászatává váltunk. Az organikus növekedés első jelei már most megmutatkoznak, ugyanis az idei évben jelentősen nőtt a termelésünk: a tavalyi 200.000-hez képest 2019-ben 250.000 palack bort készítettünk.

A fejlődés azonban itt nem áll meg: célunk, hogy az újonnan vásárolt váli területeket folyamatos odafigyeléssel és munkával teljesen rendbe hozzuk: a hiányzó szőlőt pótoljuk, a régi területeket újratelepítsük, valamint új ültetvényeket hozzunk létre. Küldetésünk, hogy a nagyobb mennyiségek ellenére is a tőlünk elvárt minőséget tudjuk biztosítani.A név - Haraszthy Ágoston

~

Névadónk Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított előttünk azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva dolgoztunk és ennek köszönhetően mára elmondhatjuk magunkról, hogy az etyek-budai borrégió legnagyobb földbirtokosai vagyunk.

Haraszthy Ágoston (1812-1869) izgalmas, cselekményekben bővelkedő élete nem véletlenül névadója borászatunknak. Az Újvidékhez közeli Futakon született. Jogi pályára készült, azonban hamarosan kivándorolt az Egyesült Államokba az itthoni bizonytalan politikai helyzet miatt. Először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát, más források szerint Széptájat (ma Sauk City néven ismert).

1857-ben látogatást tett a Sonoma-völgyben, ahol egyből felismervén a vidék kiváló adottságait, újabb földterületeket vásárolt. Itt 226 hektáron létesített szőlőültetvényeket, borászatát Buena Vistának keresztelte. Haraszthy hitte, hogy ezen a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban és több mint 300 szőlőfajtával tért vissza.

Grófnak és ezredesnek adta ki magát (noha nem volt született arisztokrata, de nemes és rendőrtiszt igen). Kalandor volt, tán szélhámos, megszállott, kiállhatatlan és  zseniális is egyben. Ma már úgy tartjuk számon, mint a kaliforniai szőlőkultúra atyját (“The Father of Californian Viticulture”).

Élete utolsó szakaszában cukornád ültetvényeket vásárolt Nicaraguában és rumkészítőként tevékenykedett, míg egy napon saját birtokán föl nem falták a krokodilok.

A Pincészet

~

COELHO INGEBORG

COELHO INGEBORG

Ügyvezető

ingeborg.coelho@gmail.com

+36 20 982 2913

Carlos

Carlos

KÉKESSY-COELHO ALESSANDRO CARLOS

KÉKESSY-COELHO ALESSANDRO CARLOS

Szőlőterületi felügyelő

Irsay Kft.

KOLLAI SÁNDOR

KOLLAI SÁNDOR

Szőlészeti vezető

skollai@hvp.hu

+36 70 332 3772

PÁZMÁNYI DÁNIEL

PÁZMÁNYI DÁNIEL

Főborász

dpazmanyi@hvp.hu

+36 70 330 2327

TÓTH LILLA

TÓTH LILLA

Junior borász

ltoth@hvp.hu

CSANAKI PÉTER

CSANAKI PÉTER

Junior borász

KEREKES NÓRA

KEREKES NÓRA

Marketing Menedzser

nkerekes@hvp.hu

+36 70 902 4342

Matador Étterem

~

SOBJÁK DÁNIEL

SOBJÁK DÁNIEL

Étteremvezető

dsobjak@hvp.hu

+36 20 997 1289

FERENCZI CSILLA

FERENCZI CSILLA

Rendezvényszervező

csferenczi@hvp.hu

+36 20 464 0713

ANDRÉ BICALHO

ANDRÉ BICALHO

Corporate Chef

DIEGO OMAR BAUTISTA

DIEGO OMAR BAUTISTA

Séf

ANDREJ VADATURSKY

ANDREJ VADATURSKY

Szakács

DANIEL BERLANGA

DANIEL BERLANGA

Szakács

GONDA CSABA

GONDA CSABA

Sommelier

ACZÉL ARIENN

ACZÉL ARIENN

Bartender

FERNANDA RACHI SILVA

FERNANDA RACHI SILVA

Felszolgáló

EMVA projekt

~

Kedvezményezett neve: Haraszthy Pincészet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Pályázati felhívás: VP3-4.2.1-16 Borászat termékfejlesztésének és er_forrás-hatékonyságának támogatása

Projekt címe és azonosítószáma: ’Kapacitásbővítés és minőségbiztosítás fejlesztése a piaci igények figyelembevételével’, 1844713037

Támogatás összege: 38,71 Millió Forint

Támogatás mértéke: 50%

Projekt tartalmának rövid bemutatása:

A fejlesztés elsősorban a kapacitásnövelést célozza, de a géppark modernizálása is cél. Ebből következően a feldolgozókapacitás növelésére koncentrálunk:

Szőlőfeldolgozás: a gépsor az alábbi elemekből fog állni: bogyózó gép, zúzó egység, cefreszivattyú gépcsoport 15 t/h teljesítménnyel, membránprés 80 hl kapacitással.

Mustkezelés: szűrőprés (8 m2, 15 hl/óra), ami az aljakat 95%-ban képes átszűrni, így minimalizálható a veszteség.

Erjesztés: az erjesztőkapacitás jelentős növelésre szorul: 6 db erjesztőtartály, ebből 4 db 100 hl fehérborerjesztő, 1 db 200 hl fehérborerjesztő, 1 db 60 hl áztató, vörösborerjesztő.

Borkezelés: nagy teljesítményű (200 hl/h) inverteres borszivattyúval hatékonyan tudjuk szűrni és fejteni a növekvő mennyiségeket.

Tárolás: szükségünk van a tárolókapacitás bővítésére is, ez 12 db 40 hl-es tartállyal megfelelően biztosítható.

Palackozás: a palackozás jelenleg alulméretezett szűrővel történik, amit szeretnénk kibővíteni a megfelelő kapacitású méretre (15 hl/h). Ehhez szükség lesz 2 db 3x30coll méretű membránszűrő házra és a hozzátartozó szűrőmembránokra, csatlakozókra, manométerekre. A palackozási technológiához szervesen csatlakozik egy kis inverteres csigaszivattyú, amivel kíméletesen és higiénikusan lehet a membránokra és a töltőbe a bort adagolni.

Címkézés: szükséges lesz a napi dátumozás, amivel az egyes palackozási tételek nyomonkövethetővé válnak.

A feldolgozó kapacitás növelésével elérjük, hogy a napi 10-12t-ról akár 25-30 t-ra növekedhet a feldolgozható szőlőmennyiség.

Elérhetjük, hogy a melléktermék feldolgozás révén (seprőszűrő) mustveszteségeink 5-10%-ról 1% alá fog csökkenni. A teljes tároló-erjesztőkapacitás 3500 HLT-re fog növekedni.

A palackozástechnikában a jelenleg alkalmazott 800 L/h teljesítményű szűrőrendszer helyett egy 1500 L/h teljesítményű szűrőrendszert üzemelünk be, amivel a palackozás sebessége kétszeresére fog nőni, továbbá a membránoknak köszönhetően kevesebb veszteséggel, nagyobb megbízhatósággal tudjuk végrehajtani a mikroszűrést.

A címkék dátumnyomásával a címkék a korai újbor palackozások előtt kinyomtathatók, nem kell a forgalombahozatali NÉBIH kódokra várni a címkék kinyomtatásával, azok utólag is nyomtathatók a kész címkére. Ezzel több héttel korábban lehet az újborokat palackozni. Az egyes palackozások nyomonkövethetővé is válnak.

A fejlesztés hatására cégünk megteremti az alapjait annak a folyamatnak, amellyel 10 éven belül az Etyek-Budai borvidék meghatározó borászatává kíván előlépni, jelentősen megerősítve a piaci pozícióját. Kihasználhatjuk a nagy és minőségi szőlőterület adta hatalmas szőlőtermesztési potenciált. Kapacitásunk 300%-al fog növekedni, feldolgozó kapacitásunk a jelenlegi 2-300%-ára fog növekedni, palackozó kapacitásunk a jelenlegi 200%-ára fog növekedni. Mindezen kapacitásbővítés hatására rövidebb határidőkkel tudjuk a megrendeléseket teljesíteni, ezáltal a versenyképességünk, jövedelmezőségünk is növekszik, hiszen az önköltség csökken, a veszteségek csökkennek, a termelés hatékonyabbá válik.

Tervezett befejezés dátuma: 2019 második fele.

Találjuk meg egymást!

Etyek

H-2091 Etyek, Öreghegy 3108. hrsz.

GPS Koordináták: É: 47.43826 – K: 18.74042

Budapest

H-1036 Budapest, Perc u. 8.