fbpx

EMVA projekt

Kedvezményezett neve: Haraszthy Pincészet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Pályázati felhívás: VP3-4.2.1-16 Borászat termékfejlesztésének és er_forrás-hatékonyságának támogatása

Projekt címe és azonosítószáma: ’Kapacitásbővítés és minőségbiztosítás fejlesztése a piaci igények figyelembevételével’, 1844713037

Támogatás összege: 38,71 Millió Forint

Támogatás mértéke: 50%

Projekt tartalmának rövid bemutatása:

A fejlesztés elsősorban a kapacitásnövelést célozza, de a géppark modernizálása is cél. Ebből következően a feldolgozókapacitás növelésére koncentrálunk:

Szőlőfeldolgozás: a gépsor az alábbi elemekből fog állni: bogyózó gép, zúzó egység, cefreszivattyú gépcsoport 15 t/h teljesítménnyel, membránprés 80 hl kapacitással.

Mustkezelés: szűrőprés (8 m2, 15 hl/óra), ami az aljakat 95%-ban képes átszűrni, így minimalizálható a veszteség.

Erjesztés: az erjesztőkapacitás jelentős növelésre szorul: 6 db erjesztőtartály, ebből 4 db 100 hl fehérborerjesztő, 1 db 200 hl fehérborerjesztő, 1 db 60 hl áztató, vörösborerjesztő.

Borkezelés: nagy teljesítményű (200 hl/h) inverteres borszivattyúval hatékonyan tudjuk szűrni és fejteni a növekvő mennyiségeket.

Tárolás: szükségünk van a tárolókapacitás bővítésére is, ez 12 db 40 hl-es tartállyal megfelelően biztosítható.

Palackozás: a palackozás jelenleg alulméretezett szűrővel történik, amit szeretnénk kibővíteni a megfelelő kapacitású méretre (15 hl/h). Ehhez szükség lesz 2 db 3x30coll méretű membránszűrő házra és a hozzátartozó szűrőmembránokra, csatlakozókra, manométerekre. A palackozási technológiához szervesen csatlakozik egy kis inverteres csigaszivattyú, amivel kíméletesen és higiénikusan lehet a membránokra és a töltőbe a bort adagolni.

Címkézés: szükséges lesz a napi dátumozás, amivel az egyes palackozási tételek nyomonkövethetővé válnak.

A feldolgozó kapacitás növelésével elérjük, hogy a napi 10-12t-ról akár 25-30 t-ra növekedhet a feldolgozható szőlőmennyiség.

Elérhetjük, hogy a melléktermék feldolgozás révén (seprőszűrő) mustveszteségeink 5-10%-ról 1% alá fog csökkenni. A teljes tároló-erjesztőkapacitás 3500 HLT-re fog növekedni.

A palackozástechnikában a jelenleg alkalmazott 800 L/h teljesítményű szűrőrendszer helyett egy 1500 L/h teljesítményű szűrőrendszert üzemelünk be, amivel a palackozás sebessége kétszeresére fog nőni, továbbá a membránoknak köszönhetően kevesebb veszteséggel, nagyobb megbízhatósággal tudjuk végrehajtani a mikroszűrést.

A címkék dátumnyomásával a címkék a korai újbor palackozások előtt kinyomtathatók, nem kell a forgalombahozatali NÉBIH kódokra várni a címkék kinyomtatásával, azok utólag is nyomtathatók a kész címkére. Ezzel több héttel korábban lehet az újborokat palackozni. Az egyes palackozások nyomonkövethetővé is válnak.

A fejlesztés hatására cégünk megteremti az alapjait annak a folyamatnak, amellyel 10 éven belül az Etyek-Budai borvidék meghatározó borászatává kíván előlépni, jelentősen megerősítve a piaci pozícióját. Kihasználhatjuk a nagy és minőségi szőlőterület adta hatalmas szőlőtermesztési potenciált. Kapacitásunk 300%-al fog növekedni, feldolgozó kapacitásunk a jelenlegi 2-300%-ára fog növekedni, palackozó kapacitásunk a jelenlegi 200%-ára fog növekedni. Mindezen kapacitásbővítés hatására rövidebb határidőkkel tudjuk a megrendeléseket teljesíteni, ezáltal a versenyképességünk, jövedelmezőségünk is növekszik, hiszen az önköltség csökken, a veszteségek csökkennek, a termelés hatékonyabbá válik.

Tervezett befejezés dátuma: 2019 második fele.

Találjuk meg egymást!

Etyek

H-2091 Etyek, Öreghegy 3108. hrsz.

GPS Koordináták: É: 47.43826 – K: 18.74042

Budapest

H-1036 Budapest, Perc u. 8.